Toisille joulu on vuoden ihaninta aikaa. Toiset stressaavat jouluna hiuksensa harmaaksi. Ja kolmannet eivät toivoisi sen tulevan ollenkaan.

Itse kuuluin ennen jälkimmäiseen joukkoon, koska jouluuni liittyi ikäviä muistoja, velvollisuuden tunnetta ja stressiä.

Vuosia takaperin istuin ystäväni kanssa kahvilla. Oli pimeä marraskuun ilta. Kynttilät tekivät kahvilasta tunnelmallisen. Ystäväni kertoi, kuinka rakastaa syksyä, sen värjejä, tunnelmaa ja kynttilöitä. Koti-iltoja ja lämpimiä yrttiteehetkiä vilttiin kääriytyneenä. Hänelle syksy oli rentoutumisen ja pysähtymisen aikaa.

– ”Ja kuinka joulu on niin kaunista ja levollista” Hän jatkoi kertomaansa. Jouluna tehtiin vain niitä asioita, jotka olivat tärkeitä ja tulivat sydämestä. Ja aikaa vietettiin rakkaiden ihmisten kuten ystävien ja läheisimpin kanssa. Yhtään velvollisuuden tunnetta ei hänen jouluunsa kuulunut. Ei stressiä, eikä kiirettä.

Kuvaillessaan joulujaan hän loi kahvipöytään lämpimän ja taianomaisen tunnelman. Muistan kuunnelleeni tarkasti sanoja, sekä suhtautumista ja merkitystä sanojen takana. Pystyin havainnoiman, että hän oli läsnä, tiukasti yhteydessä omiin arvoihin, tiesi omat rajansa ja osasi tarvittaessa sanoa ”ei” muiden odotuksille ja pyynnöille. Samalla hän kiinnitti huomion kaikkeen kauniiseen, näki joulun mahdollisuutena antaa aikaa itselleen ja rakkailleen. Ei maininnut ruuhkista kauppakeskuksissa eikä murehtinut mitä loihtisi joulupöytään. Tämä oli se joulu, jonka minäkin päätin saada!

NLP-kouluttajamme Reetta Vanhasta lainatakseni ”Kannattaa ajatella, miten kannattaa ajatella” toimi mukavasti tässäkin. Aloin tietoisesti joulun mukanaan tuomaa kauneutta ja kiinnitin huomioni ilon aiheisiin, toiveisiin ja siihen, mikä oli minulle tärkeätä. Pienillä muutokset ajattelussani tekivät sen, että myös toimintani ja koko kokemusmaailmani alkoi muuttua.

Tänä päivänä joulu tuntuu iloiselta ja jo kovasti kaivatultakin. Sekä vielä jännittää, mitähän se pukki tuo lahjaksi!

Tehdään joulusta oman näköinen, kuuloinen ja tuntuinen aika, josta voimme nauttia koko sydämestämme!

Onnellista Joulua ja naurun täyteistä uutta vuotta 2013!

Annukka Blom

Onnellisuusopiston kouluttajat

toimiston tonttuset